hits

HVORDAN UNNGÅ CLICKBAIT!

12.09.2017 - 12:43 2 kommentarer

 Vi hater å elske det. Vi elsker å hate det. Alle SoMe-tilhengeres største irritasjon, alle bloggeres største hjernetrim.I timesvis kan vi sitte og fundere, vurdere og utprøve forskjellige overskrifter, som alltid vil kunne bli enda bedre. Enda mer fengende. Enda lenger fra det teksten egentlig  handler om. Enda mer clickbait. 

Jada, thumbnails er viktig. U know it. 

Så, hva er egentlig clickbait? Hvordan fungerer det? Hvordan lurer det hjernen din til å tankeløst trykke på linken, til tross for at du VEIT du kommer til å bli skuffa? Er det nysgjerrighet? Håp om at DENNE gangen MÅ jo overskriften stemme fordi det er jo ingen som SKRIVER sånt hvis det ikke er noe skikkelig juicy stuff? Eller er det bare blitt akseptert som en del av The SoMe Life? Ikke veit jeg. Men nå som jeg har blogga i noen år selv, så føler jeg at jeg har lært meg et og annet om dette forunderlige konseptet. Jeg har også vært nødt til å kjenne på fristelsen til å kjøre litt clickbait sjæl, hvor tricksteren i meg havner i kamp med integriteten min, og det blir et voldsomt slag om plassen. Noen ganger har clickbaitoverskriften vunnet også her, men aldri uten en følelse av dyp skam i kroppen når jeg trykker publiser. 

Illustrasjonsfoto av følelsen jeg får når jeg for 100000000ende gang blir lurt inn på en link av en clickbaitoverskrift samtidig som neglelakken min er i ferd med å smuldre opp og brunkremen sitter litt løst i hårfestet.

Uansett, så funker det. Hvorfor veit jeg som sagt ikke, men uansett om du er en blogger som ønsker å utvide leserskaren ved å lure dem inn i en evig dans av forventning og skuffelse, en journalist som sliter litt med å komme seg opp og fram og virkelig TRENGER at du trykker på den kattevideoen, eller og du bare vil lære deg å unngå clickbait en gang for alle (med fare for å skyte meg sjæl i leggen, er på farlig grunn som blogger her nå ass), så skal jeg gi deg det verktøyet du trenger for å utdanne deg litt på feltet: En liten clickbaitguide. La oss bare ta for oss det helt grunnleggende, de basice triksene liksom. Go!

 "DU VIL IKKE TRO...": Joda. Du vil det. Det vil faktisk ikke være noe særlig vanskelig å tro på i det hele tatt, fullstendig believable faktisk. Med denne starten i en overskrift kan jeg nesten gi deg pengene tilbake-garanti på at det du leser som du trodde ville være spektakulært og mind blowing, i største grad og beste fall vil være mildt interessant. Sannsynligvis ikke det engang. 

 "DETTE VIL FORANDRE HELE LIVET DITT...": Nei. Det vil det ikke. I beste fall vil du tenke "jøss, sånn har jeg ikke tenkt på det før" eller lignende, før du scroller deg videre og har glemt den nylig tilegnede kunnskapen om meningen med livet idèt du bremser scrollefingern til fordel for en video av kvisepopping. 

 "SLIK BLIR DU RIK OG VELLYKKET OG FÅR VERDENS BESTE SEXLIV OG BLIR LIKT AV ALLE": ...Og sånn da, kanskje ikke akkurat DEN overskifta der, men dere skjønner. Hadde svaret på sånne spørsmål fantes i halvshady, viralgående avisartikler så hadde vel alle vært rike, vellykket, hatt verdens beste sexliv og blitt likt av alle. 

"DERE KOMMER TIL Å FÅ SJOKK NÅR DERE LESER DETTE...": Nei. Det gjør vi ikke. En sjokktilstand vil ikke fremkomme av at forfatter har fått seg ny katt eller lengre vipper. Så, dersom du er i ferd med å klikke deg inn på en slik link men er litt redd fordi du ikke har ambulansepersonell med stresstepper og blodtrykksmåler og sånn i nærheten; det går nok bra likevel. 

 "VI AVSLØRER DEN STORE HEMMELIGHETEN OM...": Nei. Det er ikke noen stor hemmelighet. i 90% av tilfellene er det ikke en gang en LITEN hemmelighet. Har dere knekt koden for å kunne spise hva faen du vil, ikke trene og samtidig gå ned i vekt sier du? Også er konklusjonen i artikkelen likevel at det som skal til er å spise litt mindre og trene litt mer sier du? Den er god. 

"DENNE TINGEN KLARER DU DEG IKKE UTEN": Med mindre artikkelen handler om oksygen, vann, mat, søvn eller lignende; så gjør du faktisk det. Det er selvfølgelig kjekt med en selvlysende fyrsikkeske eller en gummigreie du kan legge i vasken så ikke matrester og sånn får tetta avløpet, men du KLARER deg uten.

 "DU KOMMER ALDRI TIL Å GJETTE HVA SOM SKJER NÅR...": Grunnen til at du ikke klarer å gjette det (med mindre du faktisk klarer å gjette det, som ganske mange faktisk klarer før de klikker seg inn på en sånn sak), er fordi det ikke er så interessant at du har brukt masse tid på å konstruere hypoteser på feltet. Rett og slett. 

 

Dette er jo seff bare de helt basice greiene, som sagt, men nå kan du i hvert fall senke forventningene noen hakk om disse overskriftene skulle dukke opp. Og når du først har innstilt hjernen på det, så kan det jo faktisk hende at du finner sakene kjempeinteressante!! Lykke til med SoMe-manøvreringen folkens; det er et slit. 

#MedVennligHilsenDobbeltmoralskBloggelure 

Vi blogges!

Facebook HER - Instagram HER - Dobbelthakeinstagram HER

2 kommentarer

Atle Lundhaug

12.09.2017 kl.21:28

Er så glad i bloggen din. Lurer litt på den buksa passer den nå ? ;-)

juliafrika

12.09.2017 kl.23:56

Atle Lundhaug: hmmm, nå lurer jeg på hvilken bukse du snakker om egentlig?? B-)

Skriv en ny kommentar